Het belangrijkste wapen van Rusland tegen de inflatie, een hogere rente, is mogelijk niet langer effectief vanwege de strenge sancties die het Westen heeft doorgevoerd, aldus één van de topbankiers van het land.

“Gelet op de hoge militaire uitgaven en de sancties kan het rente-instrument minder effectief zijn om de inflatie te beteugelen”, zei CEO Andrei Kostin van de Russische bank VTB deze week tegen persbureau Reuters.

In oktober heeft de Russische centrale bank het belangrijkste rentetarief verhoogd naar 21 procent en mogelijk gaat de rente nog verder omhoog.

Met het verhogen van de leenkosten probeert de centrale bank de hardnekkige prijsstijgingen af te remmen. De inflatie in Rusland lag in oktober op 8,5 procent.

Hoewel de beleidsrente van de centrale bank op het hoogste niveau sinds 2003 staat, hebben staatssubsidies voor leningen van bedrijven, hoge oorlogsuitgaven en de gevolgen van de westerse handelsbeperkingen het effect van de renteverhogingen afgezwakt, aldus Kostin.

Russische ondernemers klagen intussen wel dat ze last hebben van de hoge rentes. Kostin uitte tegenover Reuters voorzichtig kritiek op het beleid van de centrale bank en suggereerde dat de huidige inflatie niet vereist dat de leenrente zo hoog hoeft te zijn als momenteel het geval is. "Ik denk niet dat een inflatie van 8,5 procent dermate schadelijk is voor Rusland, dat die ten koste van alles de kop in moet worden gedrukt. Je kunt ermee leven"

De Russische centrale bank blijft vasthouden aan het monetaire beleid dat probeert de inflatie af te remmen. De prijsstijgingen worden onder meer aangejaagd door een acuut tekort aan arbeidskrachten, dat lonen opdrijft. Daarnaast jaagt het Kremlin de defensie-uitgaven aan in verband met de oorlog in Oekraïne.

Zorgen over hoge rente bij Russische ondernemers

Ondernemers in de Russische industrie vrezen voor de neveneffecten van het restrictieve monetaire beleid. De scherpste tegenreactie kwam van de grootste industriële lobby van het land, de Russische Unie van Industriëlen en Ondernemers. Volgens de denktank Carnegie Endowment heeft deze organisatie een voorstel ontwikkeld om de regering enige controle over het monetaire beleid te geven en zo druk uit te oefenen op de centrale bank.

Gouverneur Elvira Nabiullina van de Russische centrale bank zei afgelopen maand dat de inflatie een 'kantelpunt' nadert dat volgend jaar mogelijk ruimte biedt om het rentebeleid te versoepelen. Maar volgens Kostin zal het belangrijkste rentetarief in Rusland eerst nog stijgen tot 23 procent eind dit jaar.

Hoewel Kostin geen grootschalige faillissementen verwacht, verwacht hij dat de totale kredietgroei in Rusland volgend jaar zal vertragen tot 10 procent, vergeleken met 20 procent dit jaar. De winst van VTB zou dan ruim 25 procent lager uitvallen komend jaar.

De topbankier verwacht dat de groei van de Russische economie komend jaar vertraagt tot 1,9 procent, ten opzichte van de door de overheid geschatte groei van 3,9 procent dit jaar.

LEES OOK: Russische bedrijven willen tieners en gepensioneerden aan het werk zetten om personeelstekorten door oorlog op te vangen